torek, 22. september 2015

Kinezioterapija- zgolj »modna muha« ali resnično deluje ?

Živjo!

Da nebomo govorili samo o psiholoških vidikih ter o makeupu sem se odločila da danes objavu posvetim stvari, ki me je v zadnjih 2 letih zelo navdušila. Mogoče bodo kakšni nasveti komu prišli prav, mogoče tudi ne. Kakorkoli, predstavila vam bom svoje stališče glede kinezioloških trakov oziroma t.i. metode kinesiotape. Veselo branje želim.


Torej za kaj sploh gre pri kineziotapingu?
Pri kineziološkem tapingu gre za nameščanje elastičnega samolepilnega traku, ki sprošča mišično napetost, izboljša limfno drenažo in krvni pretok.  Izbirati moramo pa seveda kvalitetne, saj NISO vsi enaki, precej jih odstopa od standarda glede kakovosti. Nameščeni trakovi spodbudijo telo, da začnejo v njem potekati naravni procesi samozdravljenja, saj ponuja oporo in stabilnost mišicam ter sklepom brez omejitve naravnega obsega gibov. Učinkovita je pri številnih ortopedskih, nevromišičnih, nevroloških in drugih medicinskih stanjih.
Terapija lepljenja trakov izboljša mišične funkcije zaradi razbremenitve in podpore sklepa, hkrati pa stabilizira in tudi repozicionira, predvsem pa podpira naravno funkcijo sklepa. Terapija lepljenja kinezioloških trakov se veliko uporablja v rehabilitaciji bolnikov po operativnih posegih, saj aplikacija zmanjša možnost vnetja, bolečino, oteklino, poveča obseg gibljivosti in s tem skrajša čas rehabilitacije. Uporaba trakov ni namenjena samo na športnikom in operativnim bolnikom, temveč se uporablja tudi pri ljudeh s kroničnimi bolečinami za izboljšanje stanja gibalnega sistema, pri nosečnicah za podporo med nosečnostjo in po porodu, pri dojenčkih in otrocih z nevrološkimi težavami. Trakove lahko uporabimo tudi v preventivne namene, da preprečimo poškodbo najbolj ogroženih mišičnih in sklepnih skupin.



Učinki delovanja kineziološkega traku:
1. pospešujejo ali zavirajo mišično krčenje,
2. podpirajo sklepne strukture
3. pomagajo pri lajšanju bolečin.
4. pospešujejo okrevanje poškodovanih mišic, sklepov, vezi
5. pospešujejo okrevanje pri bolečinah v mišicah, sklepih, vezeh
6. povečujejo prekrvavitev in pretok limfe
7. pomagajo pri zmanjšanju poškodb in preprečujejo nastajanje novih
8. preprečuje nabiranje mlečne kisline

Kineziološki trakovi zgolj »modna muha«?!
Nekateri so mnenja da so trakovi različnih barv in oblik le še ena izmed »modnih muh«. Sam trak je sestavljen in bombaža ter elastičnih vlaken ter posebnega vijugastega nanosa lepila. Sicer so osnovni principi lepljenja videti na videz precej preprosti (ja tudi meni so se zdeli, dokler se nisem resno poglobila). Na spletu sicer lahko najdete ogromno posnetkov, trakove pa lahko kupite že v skoraj vsaki malo bolj založeni trgovini. Posledično pride do nepravilnega koriščenja trakov, ki lahko povzroči več škode kot pa koristi, tudi sama sem v začetku uporabljala narobne metode in stanje se mi je le poslabšalo namesto da bi se izboljšalo. Torej, če trak ni pravilno nameščen in sicer je nateg premočan ali prešibek ali pa če napačno ocenimo vzrok težave.

Najbolje je da terapijo, če sami nimate dovolj znanja o samem poteku mišic, sami sestavi, uporabi trakov, pravilnosti nategov itd. , izvajanje terapije raje prepustite za to usposobljeni osebi kot je naprimer fizioterapevt, kineziolog ali oseba z opravljenim tečajom kinesiotapinga.

                                                                  Vijugasti nanos lepila

Torej kakšna je pravilna uporaba?
Najprej moramo znati prepoznati težavo, to lahko v nekaterih primerih storimo sami, če imamo zadosti znanja iz področja medicine, sestave in poteka mišice, če nam je to tuje se raje odpravimo na posvet k specialistu. Za pravilno uporabo pa moramo nujno poznati dve stvari, ki sta zelo pomembni za pravilno namestitev in zdravljenje. 

Torej kot sem že omenila prva stvar je pravilno prepoznavanje težave pacienta, druga pomembna stvar pa je pravilna namestitev oz. aplikacija kineziološkega traku. Sam kineziološki trak ima različne značilnosti, moramo vedeti da se sam trak v dolžino raztegne lahko od 55-60%, v širino pa ga ne moremo  razširiti! Samo debelino traku lahko primerjamo z debelino povrhnjice kože, kar zmanjšuje zaznavanje kožnih receptorjev, da je trak nalepljen.

Pri sami namestitvi traka poznamo več načinov in samih tehnik lepljenja, vsaka nam da svoj zaželeni učinek. Od poškodbe oz. težave je odvisno kakšno tehniko bomo uporabili. Trakove lepimo na tak način da začnemo pri izvoru, konec pa se imenuje pripoj. S tema dvema izrazoma določimo samo mesto, kjer se mišica pripenja na kost. Trak NIKOLI ne nalepimo direktno na mišični pripoj ampak nekaj centimetrov nad in nekaj centimetrov pod njim!

Pred začetkom namestitve, seveda ko smo že določili težavo in način lepljenja, narežemo trakove na različne načine, odvisno od tega za kaj jih potrebujemo.
· Y način rezanja traku je najpogostejši način lepljenja in se uporablja za to, da mišico obkrožimo, da bi olajšali oziroma sprostili mišične dražljaje, ki dražijo oslabljeno mišico.
 
· I način rezanja traku se uporablja na akutno poškodovanih mišicah, da bi tako zmanjšali edem in bolečino.
· X način se uporablja, ko se izvor in pripoj zaradi gibanja spreminjata in lahko samo tako kvalitetno zagotovimo pravilno aplikacijo. · Za limfno drenažo se uporabljata dva načina, in sicer pahljačasti in pajčevinasti način lepljenja (tako imenovan E-način lepljenja, saj trak narežemo na več krakov).
· Zadnji način se imenuje »način z luknjo« ali tako imenovani »donut«, saj v traku naredimo luknjo. Ta način se uporablja predvsem pri pojavu edemov.


Različni načini lepljenja


Kot poznamo različne načine lepljenja, prav tako poznamo različne tehnike lepljenja:
Mišična tehnika je ena od osnovnih tehnik, s katero večamo prostor med kožo in mišico, kar posledično pomeni večji pretok krvi na tem mestu. Ta tehnika ima tudi učinek masiranja na polepljeno mišico. Za pravilno aplikacijo traku je potrebno najprej fiksirati bazo traku. Preden nalepimo trak, moramo mišico maksimalno raztegniti, trak pa nalepimo brez kakršnega koli raztega. Nato trak še aktiviramo z aktivnim glajenjem, in če smo ga pravilno nalepili, opazimo, da se trak ob pasivnem položaju okončine naguba.

Korektivna tehnika
se uporablja s korekcijo statičnih problemov. To so predvsem problemi, ki trajajo že dlje časa in jih želimo korigirati. Pri tej tehniki, ko fiksiramo bazo traku, postavimo položaj okončine oziroma mišice tako, da je maksimalno sproščena, nato pa kineziološki trak skoraj maksimalno raztegnemo. Da je mišica maksimalno sproščena, si pomagamo tudi z roko, tako da mišico zadržimo v sproščenem položaju, trak pa medtem namestimo. Konce trakov nalepimo brez raztega. Če smo trak pravilno nalepili, opazimo, da trak vleče kožo proti svojemu izvoru, kar pomeni, da trak izvaja korekcijo.

Sprostilna tehnika
je tehnika, s katero želimo dvigniti kožo od podkožja, z namenom, da bi zmanjšali pritisk v mišici in s tem posledično tudi bolečine na tem mestu. Sredino traku nalepimo z maksimalnim raztegom na tisto točko, kjer pacient čuti največ bolečine. Konce trakov nalepimo brez raztega, da ustvarimo baze traku. Trak tako kožo vleče proti sredini, kjer je točka bolečine, in s tem sprošča pritisk nad to točko. To se opazi tudi na koži in pacient takoj občuti razliko med počutjem pred in po lepljenju traku.

Fascia
tehnika je tehnika lepljenja, kjer želimo z lepljenjem doseči, da premaknemo površino kože v določeno smer in s tem razbremenimo boleča mesta ter zagotovimo gibanje brez bolečine. Tovrstna poškodba in bolečina se 13 pojavljata predvsem pri ponavljajočih se gibih in športih. Za takšne poškodbe pride je najustreznejša fascia tehnika, s katero postavimo ud v nevtralni položaj in nanj nalepimo bazo brez raztega. Krake traku nalepimo okoli obolelega mesta tako, da trak postopoma nategujemo in lepimo, dokler ne dosežemo konca krakov traku.

Limfna tehnika:
S to tehniko želimo spodbuditi cirkulacijo limfe, da bi tako pospešili transport antigenov, kar posledično pomeni hitrejše zdravljenje. Limfno tehniko uporabljamo pri različnih zvinih in izpahih ali pa udarcih, pri katerih je pogosto močno otekanje. Pri tej tehniki se uporablja pahljačast način lepljenja, saj z njim pokrijemo veliko površino telesa. Trak nalepimo na izvor in v smeri limfnih vodov. Trak nalepimo z zelo malo napetosti na sproščeno mišico. Učinkovitost lepljenja se pokaže po nekaj dneh, ko opazimo, da oteklina hitreje izginja, kot bi sicer.


                                                                 Različne tehnike lepljenja

Za maksimalno učinkovito terapijo s kineziološkimi trakovi je potrebno kombinirati osnovne tehnike lepljena in načine lepljenja v primeru da poznamo dobro vrsto poškodbe in pacienta samega. 

Kakšno je moje mnenje o samih trakovih in metodi?
Torej glede na to, da se sama ukvarjam z športom že vrsto let, sami začetki so bili pri smučanju, kjer sicer ni bilo večjih poškodb, čez nekaj let sem začela z odbojko in takrat so se mi začele pojavljati težave z meči  ter s stopali, zadnje 3 leta sem se večinoma posvečala fitnesu, kineziološki trakovi so mi pomagali, da sem lahko bolj učinkovito opravila trening ter da je bila sama rehabilitacija po kakšnem nategu mišice in podobno precej hitrejša.

Za kineziologijo se sicer zanimam dobre dve leti, hotela sem tudi študirati, vendar mi je žal splet nesrečnih okoliščin preprečil, sigurno pa se bom odločila za podiplomski študij kineziologije v Zagrebu. O mišicah in samem poteku in procesu vsega sem se učila dolgo časa, s pomočjo internetnih seminarjov s specialisti, z veliko prebranega gradiva v različnih jezikih, z ogledom posnetkov strokovnjakov ter s pomočjo fizioterapevtov ter osebnim trenerjom sem tudi sama osvojila tehnike kinesiotapinga, v prihodnosti pa se bom sigurno udeležila še kakšnega tečaja, da samo znanje izpopolnim. Trakovi se mi zdijo res odlična zadeva, če so seveda pravilno nameščeni, saj lahko prinesejo odlične rezultate. 

Oktobra bom začela tudi s študijem dietetike, v prihodnosti pa želim opraviti tudi izpit za osebnega trenerja, zdi se mi zelo pomembno da ima vsak trener znanje iz področja medicine (poškodbe,rehabilitacije,mišice itd.), dietetike oz. nutricionistike ter seveda znanje iz svoje »panoge«

Če imate kakšno vprašanje glede kinezioloških trakovih se lahko brez težav obrnete name.
Imate pa ogromno napotkov in posnetkov tudi na naslednji strani:
http://www.kttape.com/ (priporočam vsem, ki imate že vsaj malo predznanja)


                                          Primer uporabe trakov:

                                                              


Pa da nardim še mal reklame, svoje prve trakove sem dolgo časa nazaj  kupila pri http://www.anatripsis.si/nasara-kinesiology-tape , odlična cena in odlična kvaliteta, priporočam ! 

Sarah.




Ni komentarjev:

Objavite komentar